Boete als eindheffingsloon

Belastingen
Salarisjobs-Salarisadministratie-uitbesteden
Share Icon facebook Icon linkedin Icon whatsapp

Alleen een aan de werkgever opgelegde (verkeers) boete voor een overtreding door de werknemer in een auto waarvoor de werkgever verantwoordelijk is, kan als eindheffingsloon toegewezen worden aan de vrije ruimte.

Hierbij moet rekening gehouden worden dat niet in strijd met de gebruikelijkheidstoets wordt gehandeld.
De gebruikelijkheidstoets houdt in dat vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen niet meer dan 30% mogen afwijken van wat in vergelijkbare omstandigheden gebruikelijk is. Aan deze toets wordt in ieder geval voldaan als een werknemer inclusief de boetes voor niet meer dan maximaal € 2.400,00 voordeel ontvangt in de vrije ruimte. Zodra er voor een werknemer op jaarbasis meer dan dit bedrag wordt toegekend aan vrije ruimte, bestaat er een risico dat achteraf alsnog een deel dan voordeel bij het loon van de werknemer moet worden belast.

Drie voorbeelden om het wat praktischer te maken:

Voorbeeld 1.
Een monteur met bestelbus van de werkgever Een medewerker met de bestelbus van zijn werkgever krijgt een bekeuring krijgt wegens het niet juist parkeren van de auto. In dit geval mag de werkgever besluiten om de boete niet te verhalen bij zijn werknemer maar deze zelf te betalen. Het voordeel dat de werknemer hieraan heeft mag bovendien als eindheffingsloon toegewezen worden aan de vrije ruimte.

Voorbeeld 2.
Accountmanager met auto van de zaak Een accountmanager dreigt te laat te komen op een afspraak en negeert daardoor een rood stoplicht. Hiervoor wordt een bekeuring opgelegd. Ook in dit geval mag de werkgever besluiten om de boete niet te verhalen bij zijn werknemer maar deze zelf te betalen. Het voordeel dat de werknemer hieraan heeft mag bovendien als eindheffingsloon toegewezen worden aan de vrije ruimte.

Voorbeeld 3.
Manager met eigen auto Een manager besluit om met zijn eigen auto een fruitmand te bezorgen bij een medewerker die al reeds enige tijd arbeidsongeschikt is. Onderweg wordt hij door de politie geflitst omdat hij de toegestane snelheid overschrijdt. Om de manager tegemoet te komen besluit de werkgever hem deze boete netto te vergoeden. In dit geval mag een werkgever ook wel besluiten om de boete netto te vergoeden, maar het voordeel dat de werknemer daaraan heeft mag niet als eindheffingsloon worden toegewezen aan de vrije ruimte. Dit voordeel moet belast worden op de loonstrook van de werknemer zelf, bijvoorbeeld als bijtelling of als brutering.

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met kenniscentrum@salarisjobs.nl