Werkgevers hebben volgens Massaalbezwaar.nl de afgelopen 6 jaar (2019-2024) structureel te veel AOF-premies betaald. Dit komt neer op ongeveer 1,5% van de loonsom per jaar en in totaal zo’n 9% van de gemiddelde jaarloonsom over deze periode. Dit geld kunt u mogelijk terugvorderen.
Jaarverslagen van het UWV tonen jaarlijkse overschotten van € 4 tot € 6 miljard per jaar. Dit leidde tot een aanzienlijk fondsoverschot aan het einde van 2024. Deze grote reserves roepen vragen op over de noodzaak van de huidige premiehoogte.
In de media is hier ook aandacht aan besteed:
– Telegraaf: Werkgevers betaalden tientallen miljarden te veel aan premies aan UWV
– TaxLive – Column van Cor Overduin: Het werkgeversleed dat 25 miljard teveel betaalde AOF-premie heet
Wat houdt de Aof-premie precies in?
Aof staat voor Arbeidsongeschiktheidsfonds. De Aof-premie is dus een premie voor het Arbeidsongeschiktheidsfonds. De premie Aof staat ook wel bekend als de WIA/WAO-premie, omdat het geld vooral voor die regelingen gebruikt wordt. De Aof-premie is ook een van de loonheffingen. De overheid stelt het percentage jaarlijks vast. Omdat de Aof-premie een premie is die je betaalt voor het geval een medewerker ziek wordt, valt deze premie onder de Premies werknemersverzekeringen.
Kan te veel betaalde Aof-premie worden teruggevraagd?
Massaalbezwaar.nl start een collectieve claimactie omdat werkgevers mogelijk te veel AOF-premie betaalden. Ze beginnen een gerechtelijke procedure. Of u recht hebt op teruggave hangt af van de uitkomst van deze procedure.
Wilt u meer informatie of zich aansluiten bij deze actie? Bezoek dan de website van Massaal Bezwaar.
Dit artikel heeft als doel u te informeren over de nieuwste ontwikkelingen met betrekking tot de hoogte van de Aof-premie. We oordelen niet over de rechtmatigheid of haalbaarheid van de claim. De afweging om deel te nemen aan de claim laten we aan u als werkgever.
Disclaimer:
Hoewel aan de inhoud van deze berichtgeving uiterste zorgvuldigheid is betracht kan Salarisjobs niet aansprakelijk worden gesteld voor het gebruik hiervan.