Normen beslagvrije voet

Wetgeving
Salarisjobs-Advies-implementatie
Share Icon facebook Icon linkedin Icon whatsapp

Per 1 juli 2020 stijgt de maandelijkse beslagvrije voet bij loonbeslag weer: voor gehuwden/ geregistreerd partnerschap jonger dan de pensioengerechtigde leeftijd stijgt hij van € 1.353 naar € 1.362. Voor alleenstaanden met of zonder kinderen gaat de beslagvrije voet per 1 juli naar € 954.

Veel organisaties krijgen te maken met een loonbeslag. De schuldeiser legt dan beslag op een deel van het loon van een werknemer met schulden. Het deel wat de werknemer mag houden voor zijn levensonderhoud en vaste lasten noemt men de beslagvrije voet. Dit is minimaal 90% van de bijstandsnorm inclusief vakantiebijslag. Net als bij de bijstand is de hoogte van de beslagvrije voet afhankelijk van de leeftijd, huwelijkse staat en gezinssituatie van de werknemer.

Normen tot pensioengerechtigde leeftijd
Gehuwd/ geregistreerd partnerschap € 1.362
Alleenstaande of alleenstaande ouder € 954

Normen pensioengerechtigde leeftijd
Gehuwd/ geregistreerd partnerschap (één of beide pensioen gerechtigd) € 1.447
Alleenstaande of alleenstaande ouder € 1.066


Basisnorm bij verblijf in inrichting   

Alleenstaande ouder of alleenstaande € 256
Echtpaar € 420

De werknemer is een oproepkracht als hij komt werken wanneer de werkgever hem oproept. Dit heeft de werkgever met de werkgever afgesproken. De werkgever kan de werknemer oproepen voor een paar uur, maar ook voor hele dagen. Een oproepkracht heeft dus geen vast maandloon.

Bij een oproepovereenkomst: 

– krijgt de werknemer geen loon als hij niet werkt;
– is het aantal uren werk niet vastgelegd in een tijdvak van hoogstens een maand of ten hoogste een jaar. En als het recht op loon ongelijkmatig (over dat tijdvak) is verspreid. De werknemer werkt bijvoorbeeld de ene maand 20 uur per week en de maand erna 30 uur, en hij ook die uren gelijk uitbetaald krijgt (en dus steeds verschillende beloond wordt).

Mocht u naar aanleiding van het bovenstaande vragen of aanvullende info nodig hebben, neem dan contact op met onze specialisten, zij staan u graag te woord, of stuur een e-mail naar kenniscentrum@salarisjobs.nl.

Disclaimer:
Hoewel aan de inhoud van deze berichtgeving uiterste zorgvuldigheid is betracht kan Salarisjobs niet aansprakelijk worden gesteld voor het gebruik hiervan.